Kako brez truda učinkovito pokositi večjo zelenico? Zahtevnejši vrtnarji imajo na voljo predvsem dve možnosti.

Vrtni traktor

Dobro znana opcija in tudi dobro zastopan izdelek v zbirki opreme profesionalnih vrtnarjev. Vrtni traktor je izjemno uporabna vsestranska naprava, ki bistveno olajša košenje večjih zelenic. Gre za vozilo, v prvi vrsti prilagojeno prav temu namenu. Omogoča namreč enostavno vožnjo po površini, kosilnica pa pri tem opravi svoje delo. Vrtni traktor je učinkovita sedežna kosilnica, ki ponuja posebno udobje in hkrati zagotavlja izvrstne rezultate pri delu.

Velikost površine, ki jo lahko na ta način pokosimo, praktično ni omejena. Električna sedežna kosilnica ima izjemen izkoristek in tudi dolgotrajna uporaba ne bo problem, še posebej če upoštevamo, da je pri mnogih izdelkih posebna pozornost namenjena zagotavljanju udobja uporabnika pri dolgotrajnem delu. Izvrstna izbira za profesionalne uporabnike, ki bodo znali vrtni traktor izkoristiti tako za košnjo kot tudi za druga opravila.

Robotska kosilnica

Alternativa ni nič manj privlačna – robotska kosilnica delo na večjih zelenicah še olajša, kar je skoraj težko verjeti glede na prepričljive prednosti, ki jih prinaša vrtni traktor s kosilnico. Ima pa robotska izvedba seveda to prednost, da ne zahteva stalnega upravljanja s strani uporabnika. Napredni modeli se zelo dobro orientirajo tudi na kompleksnih površinah, razgibanih terenih in neugodnih podlagah. Pravzaprav gre za zelo pametne naprave, ki se lahko obnesejo celo bolje kot človek. Gotovo pa zahtevajo pri delu manj truda – robotska kosilnica vse delo opravi sama, treba jo je le nastaviti in vklopiti.

Gotovo je robotska kosilnica najboljša izbira za redno košnjo večjih urejenih površin. Kar sama se namreč vrne do polnilne postaje, košnjo pa izvaja redno po določenem urniku. Pri tem zagotavlja prepričljive rezultate, zaradi katerih je priljubljena izbira zahtevnejših uporabnikov. So pa vstopni modeli dovolj ugodni, hkrati pa dovolj uporabni za domačo rabo, torej tudi za manj zahtevne uporabnike.