Kovaštvo se je pričelo razvijati v 19. in. 20 stoletju saj se je pričela kazati potreba po obdelavi kovine. Obdelava kovine je omogočila, da so arhitekti pričeli razvijati svojo domišljijo in začeli ustvarjati objekte oz. predmete. Na svetu imamo veliko različnih unikatnih spomenikov, ki so bili izdelani ročno in vsebujejo ogromno železa (Eifflov stolp, Kip svobode). Za izdelavo takšnega unikatnega objekta je potrebno imeti veliko znanja in v času snovanja se v projekt vključuje veliko kovačev, ki so izkušeni in znajo obdelovati kovino. Če si dodobra ogledamo takšne objekte, lahko dokaj hitro sami ugotovimo, da gre resnično za izjemne umetnine, ki so bile zgrajene iz obstojnih materialov. Kovani izdelki so zagotovo eni najbolj obstojnih predmetov, katerim je potrebno posvečati manj pozornosti. Vse to se kaže tudi na Eifflu in Kipu svobode. Seveda sta ti dve skulpturi stari že preko sto let in v tistem času še niso poznali toliko zaščitnih sredstev, a vse eno so ljudje, ki se na obdelavo kovin spoznajo uspeli ta dva ohraniti v odličnem stanju.

kovaštvo

Prišli smo do ugotovitve, da imajo kovani izdelki veliko prednosti. Dolga življenska doba izdelkov in manj vzdrževanja sta prvi prednosti. A je pri vzdrževanju potrebno biti pozoren, da vsak kovan izdelek dodobra zaščitimo. Ne smemo pozabiti, da rja povzroča staranje železa in istočasno počasi razjeda površinske sloje. Pred vgradnjo je tako smiselno vsak izdelek pravilno zaščititi. Možnost je izdelek zaščititi z vročim cinkanjem in v nadaljevanju z barvo. V kolikor pa želimo izdelek sami naknadno zaščititi, pa moramo biti pozorni, da odstranimo vso staro barvo, ki se je odluščila. Odstranjevanje starih slojev je zelo pomembno saj si s tem zagotovimo lažji nanos nove barve in daljšo življensko dobo novega nanosa. V veliko primerih je možno opaziti, da lastniki kovanih izdelkov izdelke nepravilno vzdržujejo in starih slojev ne odstranijo. V tem primeru nova barva prične odpadati že po enem letu.

kovana ograja

Zakaj se ljudje odločajo za vroče cinkanje? Ob nakupu nove moderne balkonske ograje si večina lastnikov želi čim manj vzdrževanja s samo ograjo. Cinkanje omogoči, da železo ne rjavi in tako vsak kovan izdelek ohrani videz. Cenovno cinkanje za nekoliko podraži sam izdelek, a to nakoncu pomeni manj vzdrževanjua. V kolikor ne veste ali je cinkanje potrebno za vaš izdelek vam priporočamo, da se o tem posvetujete s kovačem. Izkušnje, ki jih kovači imajo vam bodo koristile.