Zakaj bi bila nega nohtov le domena žensk? Tudi moški imajo nohte. Ženski nohti se po sestavi ne razlikujejo od moških, zato je potrebna tudi nega nohtov moških. Ko je govora o nohtih, je razlika med ženskimi in moškimi nohti v glavnem v tem, da so ženski nohti oblikovani drugače kot moški nohti, ženske imajo po navadi daljše nohte, prav tako pa ženske svoje nohte polakirajo ali gelirajo in krasijo na kak drug način veliko pogosteje kot moški. Opaziti je, da imajo moški, ki opravljajo določene fizične poklice, daljši noht na zadnjem prstu, to je mezincu. Moškim ta daljši noht očitno pomaga pri delu.

Nega nohtov, ki so ogledalo zdravja

Se vam nohti pogosto lomijo, natrgajo, obnohtna kožica pa krvavi? Potem vam nohti sporočajo, da je nega nohtov že dolgo potrebna. Kot je bilo ugotovljeno, nohti nimajo le estetske funkcije, temveč uporabno. Zaradi tega nega nohtov ni nekaj, na kar se lahko kar pozabi ali se zanemari. Posledice slabe nege nohtov ali zanemarjanja nohtov se namreč kar hitro zrcalijo na nohtih. Nohti lahko pokažejo, da posameznik boleha za določenimi boleznimi. Posameznik mora biti pozoren na nohte, ker mu ti lahko sporočijo, da je slabokrven, da mu manjka vitaminov, da ima kakšno bakterijsko okužbo, premalo kisika v krvi, okužbo jeter in še več.

Nega nohtov in zdrava prehrana

Prav zato, ker nohti predstavljajo nekakšno ogledalo zdravja, si zaslužijo posebno pozornost. Moški se bodo morda vprašala, ali nega nohtov ni preveč ženstvena in jo bodo skušali zanemariti. Vendar k negi nohtov ne sodi le piljenje oziroma oblikovanje nohtov in nanašanje laka, gela, gel laka ali akrila. Osnovna nega nohtov pomeni, da je treba skrbeti, da so nohti čisti, da so primerne dolžine, da je obnohtna kožica zdrava in ostrižena. Če so nohti krhki ali se lomijo, je treba kupiti kakšen pripravek za krepitev nohtov, morda kak pripravek s kalcijem. K negi nohtov pa spada tudi zdrava prehrana, ki je morda najpomembnejša. Jedilnik mora biti pester in vsebovati veliko zelenjave in kakovostnega mesa ter kakovostne maščobe, da celotno telo dobi vse, kar potrebuje, da bo zdravo.