ultrazvok

Izjemno večstransko uporabna naprava je ultrazvok. Ker je v medicini rabljen za slikanje notranjih organov, pri čemer so odmevi zvočnih valov pretvorjeni v sliko notranjih organov, ki jih zdravnik diagnostik pregleduje, spominja ultrazvočna tehnologija na eholokacijo. Človek se je torej nekaj naučil tudi od živali, na primer netopirjev. Ti pri lovu uporabljajo svoje vrste ultrazvok: Pri lovu netopirji spuščajo glasove, katerih zvočni valovi se odbijajo od predmetov v okolici. V medicini rabljena naprava ultrazvok je sestavljen iz monitorja, sonde, tipkovnice in procesorja. Sonda je namenjena temu, da oddaja zvočne valove določene frekvence, ki odmevajo, ko se odbijejo od organa.

Ultrazvok pretvori valove v sliko

Ti odmevi se vrnejo v sondo, ki jih pretvori tako, da se na moniterju prikaže slika. Medicina naj bi začela uporabljati ultrazvok okrog druge svetovne vojne. Ultrazvočno napravo so začeli torej uporabljati v štiridesetih letih dvajsetega stoletja. Za tem se je uporaba naprave ultrazvok samo še razširila. Tehnični napredek in uporabna tehnologija sta omogočila tudi napredek v medicini, zdravljenju najrazličnejših bolezni. Preiskava notranjih organov in oskrba organov sta pospešila postavljanje diagnoze in načrtovanje zdravljenja, ki je postalo učinkovitejše. Slikanje z napravo ultrazvok se imenuje tudi ultrazvočno skeniranje, saj se organi tako rekoč skenirajo s pomočjo ultrazvoka.

Ultrazvok je skener za notranje organe

Za preiskavo z napravo ultrazvok pa se poleg ultrazvočno skeniranje uporablja še izraz sonografija. Pri preiskavi, na katero se mora pacient pripraviti, kot mu naroči zdravnih specialist, ki bo izvedel preiskavo z ultrazvokom, zdravnik specialist na del telesa najprej nanese poseben gel, da lažje premika sondo. Iz sonde se skozi posebni gel prenašajo zvočni valovi, ki so visokofrekvenčni, v telo. Sonda nato zbira odbijajoče se zvočne valove, ki jih uporabi računalnik za to, da ustvari sliko na zaslonu. Ultrazvočni pregled ni škodljiv za pacienta, saj ta pri preiskavi z ultrazvokom ni podvržen sevanju. Slika notranjega organa ali žile, pridobljena z ultrazvokom, bo zdravniku specialistu pomagala diagnosticirati težavo. Diagnoza je pomemben del na poti do zdravja, saj se težave ne more zdraviti, preden se opredeli, kaj točno je narobe.